en-2020.09.01-től élesben megy a Holland bejelentés, és ellenőrzés

08/09/2020

Vége az átmeneti időszaknak Hollandiában, a kiküldetésben lévő munkavállalókkal kapcsolatos ellenőrzések szigorodnak. A bejelentés elmulasztását már büntetik.

Vége az átmeneti időszaknak Hollandiában, a kiküldetésben lévő munkavállalókkal kapcsolatos ellenőrzések szigorodnak. A bejelentés elmulasztását már büntetik.

Március 1-jén Hollandiában hatályba léptek az új előírások, amelyek kötelezik a cégeket, hogy egy speciális platformon bejelentsék az országba kiküldetésbe küldött munkavállalókat. Szeptember 1-jén véget ért a fél éves átmeneti időszak, ami azt jelenti, hogy megkezdődnek az ellenőrzések, és az előírások végrehajtása.

A külföldi járművezetők, illetve az egy személyes gazdasági tevékenységet folytató, fuvarozást végző járművezetők, akik Hollandiából vagy Hllandiábaba végeznek fuvart, vagy kabotázst az ország területén (tranzit kivételével), az előírások értelmében kiküldetésben lévő dolgozóknak minősülnek. A munkavállalók Európai Unióban való kiküldetésének körülményeiről szóló törvény (WagwEU) 2020. március 1-je óta megköveteli a Hollandián kívüli cégektől, hogy bejelentsék a kiküldetést. 6 hónapon keresztül az új előírások hatályba lépésétől fogva tartott az átmeneti időszak, amelynek során a bejelentés elmulasztását nem büntették.

Szeptember 1-től megerősített ellenőrzésekkel és szankciókkal kell számolni, amennyiben valaki nem teljesítette a kiküldetés kötelező bejelentését. A büntetés, mind a szállítmányozó cég számára, mind az ügyfél számára elérheti a 12.000 eurót - magyarázza a Guitrans spanyol szállítmányozói szövetség a hivatalos közleményében.

A kiküldetés bejelentése portálon keresztül

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium egy speciális internetes oldalt hozott létre, a www.postedworkers.nl-t, amelyen keresztül rögzíteni kell a bejelentést. Az oldal angol és német nyelven is elérhető.

Szállítmányozási vállalkozások esetében a kiküldetés bejelentése fél év időtartamra lehetséges. Önfoglalkoztatás esetében azonban a szállítmányozásban további követelmények is vannak a Holland területén való munkavégzés fél éves bejelentéséhez. Ezek a következők:

- bejelentési kötelezettséggel érintett szektorban való munkavégzés,

- székhely Hollandia határának 100 km-es körzetében,

- az előző naptári évben legalább 3 nemzetközi fuvar teljesítése Hollandia területén, vagy érvényes bejelentés rögzítése az előző naptári évben,

- bejegyzés a cégjegyzékbe, vagy hasonló jegyzékbe a valamely szomszédos országban.

A nyilatkozat kitöltésekor kötelező megadni egy kapcsolattartó személy adatait. Eleinte ennek a személynek állandó lakcímmel kellett rendelkeznie Hollandia területén, de még márciusban megszüntették ezt a követelményt, viszont erősen ajánlott ilyen kapcsolattartót alkalmazni. A kapcsolattartó lehet maga a járművezető is, vagy például a szállítmányozást irányító személy. Lehetséges egy személyt is megadni kapcsolattartóként több járművezetőhöz is.

A kiküldetésben lévő járművezetők jogai

A Holland portálon közzétett információval összhangban a kiküldetésben lévő munkavállalók Hollandia területén jogosultak az ottani munkajogból és az általánosan érvényes kollektív szerződések rendelkezéseiből következő alapvető munkavállalói feltételek teljesülésére. A következőkről van szó:

- minimálbér,

- a munkaidőre és a pihenő időre vonatkozó szabályok,

- biztonságos munkakörülmények,

- férfiakkal és nőkkel szembeni egyenlő bánásmód,

- minimális számú szabadnapok.

Ezen kívül azokban a szektorokban, ahol a kollektív szerződések érvényesek - és a szállítmányozás ide tartozik - a kiküldetésben lévő munkavállalók ugyancsak jogosultak az adott ágazatban érvényes kollektív szerződésből következő alapvető munkavállalói feltételek teljesülésére.

Amennyiben segítségre van szüksége, ezen követelmény teljesítésére, úgy keresse bizalommal cégünk referensét, Bús Cintiát a +36305920730-as telefonszámon vagy a bus.cintia@tachocenter.hu e-mail címen. Ha igényli a bejelentéseket és a teljes képviseletet, holland kapcsolattartóval, elvégezzük Ön helyett. Díjainkról és egyéb szolgáltatásokról érdeklődjön kolléganőnknél!

Forrás: Trans.info, Move Expert