en-Norvégia: szigorodik a téli gumi szabályozás

03/11/2020

A németországi szigorítást követően a norvég téli gumi szabályok is módosultak. Az új előírások szerint a 3,5 tonna feletti tehergépjárművek kormányzott és hajtott tengelyén csak a "3 PMSF" jelölésű téli gumiabroncsokat fogadják el.

A norvég közútkezelő (vegvesen) tájékoztatója szerint 2020/21 telétől új gumiszabályok lépnek életbe. A téli időszakban a következő szabályoknak kell megfelelniük a járműveken használt gumiabroncsoknak.

Téli időszak: november 15. - március 31. között

3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárművek (N2, N3 járműkategória):

Kormányzott és hajtott tengelyen olyan téli gumi, amelyen fel van tüntetve a három hegycsúcs, hópehely (3 PMSF) jelölés. Csak a "Mud and snow" (M+S, MS, M&S, M-S) jelölés nem elegendő!

3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó pótkocsik (O3, O4 járműkategória):

A pótkocsi összes tengelyén olyan téli gumi, amelyen legalább fel van tüntetve a "Mud and snow" (M+S, MS, M&S, M-S) vagy hegycsúcs, hópehely (3 PMSF) jelölés.

A téli gumik hiányáért kiszabható bírság összege változó. A 7,5 tonna alatti tehergépjárműnél ugyanis 1.000 norvég korona (cca. 33.500 Ft) gumiabroncsonként, míg 7,5 tonna feletti tehergépjárműnél ennek duplája, 2.000 korona (cca. 67.000 Ft).

A gumik profilmélységére vonatkozó előírások változatlanok maradtak!

A 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó járműveknél a gumik mintázati mélységének (a vontatón és a pótkocsin egyaránt) legalább 5 mm-nek kell lennie október 16-tól április 30-ig Nordland és Troms og Finnmark megyékben, illetve a november 1-jétől a Húsvét hétfő utáni vasárnapig tartó időszakban az ország többi részében. A 3,5 tonna alattiaknál ugyanezen időszakokra nézve 3 mm az előírás.

A megjelölt időszakokon kívül a megkövetelt minimális profilmélység - megengedett legnagyobb össztömegtől függetlenül - legalább 1,6 mm.

A járművön kötelezően tartandó hóláncra vonatkozó tájékoztatás ITT érhető el.

Forrás: MKFE