en-Cseh bírság dömping jöhet!!!

28/08/2018

Egy új hatósági ellenőrzési metódusra figyeltünk fel, a Cseh ellenőrzési hatóságok részéről, mely nem kedvező a fuvarozókra nézve.

Erre a folyamatra kb. 2 hónapja figyeltünk fel, mikor több partner megküldte részünkre a határozatokat, melyek minden esetben 18.000 Kč-ról szólt.

A folyamat a következő! A cseh ellenőrző hatóságok össztömeg és tengelysúly mérést végeztek a partnerek járművein. Ennek során vagy tengelysúly, de a legtöbb esetben össztömeg túllépés kerül megállapításra. A mért értékek valósak, ezt a vállalkozások nem vitatták. A legtöbb mérés 6-10 %-os túllépést állapított meg. 6 %-tól, 7 %-ig 1.000 Kč bírságot szabnak ki, 7 %-tól, 10 %-ig pedig 2.000 Kč bírságot szabnak ki a helyszínen a vállalkozásra. A járművet addig nem engedik tovább, még a bírság nem kerül megfizetésre.

Ebben még semmi meglepő nem lenne, minden tagországban ez a bevett eljárás. Ezek a mérések minden esetben idáig, 2017.12. hónapban történtek. Viszont most jön az érdekesség, ami idáig nem volt. Minden ilyen kiszabott bírságot, egy központi ellenőrző hatóság megvizsgál, és a legtöbb esetben nem találja megfelelően magas összegnek. Ennek okán a cég székhelyére küld egy felülvizsgálati határozatot, melyben kötelezi a céget, a már megfizetett 1.000 vagy 2.000 Kč bírság megfizetésén felül további 18.000 Kč összegű bírság megfizetésére.

A jogszabályi hátteret ellenőriztük, ezen szabályszegések elévülési ideje 2 év, így sajnos a központi ellenőrző hatóságnak jogában áll változtatni a bírság összegén, és azt majd egy év múlva ki is küldeni. Viszont amit nehezményezünk, hogy a bírság összege eltúlzó mértékű, a magyar 156/2009. évi Kormány rendelet ilyen mértékű szabályszegéshez, 100.000 Ft fix bírságot rendel, még ezzel szemben a cseh hatóságok 250.000 Ft összegű cseh koronára bírságolják a vállalkozásokat összességében.

Jelenleg 6 db fellebbezésünk és kérelmünk vár a cseh hatóságoknál elbírálásra, várjuk a fejleményeket, amint eredmény születik és megtudjuk a hatóságnak a fellebbezéshez való hozzá állását, azonnal hírül adjuk.

Viszont ami még fontos, hogy nagyon gyorsan kell a fellebbezést benyújtani, mivel a fellebbezésre összesen 14 napja van a cégeknek, amennyiben ezen határidő után érkezik be a fellebbezés azt mérlegelés nélkül elutasítják, és kötelezik a vállalkozást a bírság megfizetésére, és itt hívnám fel a figyelmét a vállalkozásoknak, hogy a bírság nem befizetése esetén a cseh hatóságnak jogában áll nemzetközi végrehajtási eljárást indítani, mivel Magyarország és Csehország között a kölcsönös bírság behajtásról kétoldalú nemzetközi egyezmény van érvényben, melyet a NAV fog teljesíteni. Ennek okán a bírság meg nem fizetését senkinek nem ajánlom.

Amennyiben, bárki kapna a cseh hatóságoktól ilyen jellegű határozatot, vagy esetleg már a fellebbezése elbírálásra került, kérjük ezen iratokat küldje meg az info@tachocenter.hu e-mail címre, hogy tanulmányozni tudjuk a hatóság eljárási rendjét. Vagy amennyiben a fellebbezések elkészítésében tudjuk vállalkozását segíteni, kérjük keresse Kis-Petik Ferenc szakmai vezetőt a +36307586776-os telefonszámon, vagy a ferenc.kispetik@tachocenter.hu e-mail címen!

Valamint a fentiek fényében úgy gondoljuk, hogy ugyan olyan bírság dömpingre lehet a cseh hatóságok részéről ezen ügyek kapcsán számítani, mint korábban a francia, vagy olasz gyorshajtások esetében.