en-Gyorshajtási bírság, tachográf adatai alapján?!

27/07/2018

A közösségi médiában mostanában sokat olvasok, olyan bejegyzéseket, hogy sofőröket, magyar és külföldi hatóságok úgynevezett v-diagramm (sebesség diagramm), vagy sebesség túllépési kinyomat alapján bírsággal sújtanak. Erre a postokra érdekesebbnél érdekesebb kommentek szoktak érkezni. Ezt kívánom most egy kicsit tisztába tenni. Szeretném kifejteni, hogy a hatóságoknak mihez van joga.

Először is, mindig az első kérdés, hogy ehhez a hatóságnak joga van e?

Természetesen igen. V-diagramm alapján, vagy sebességtúllépés kinyomat alapján 28 napra visszamenőleg bírságot szabhat ki a sofőrre gyorshajtás észlelése esetén.

A tachográf az hiteles mérőműszernek számít e, vagy csak sebességmérő készülékkel történő "bemérés" esetén alkalmazható a sofőrrel szemben bírság?

A tachográfot minden esetben hitelesítik, és azt csak regisztrált tachográf szervizek tehetik meg. Ennek okán a tachográf hiteles mérőműszernek számít.

De arra kell ilyenkor a sofőrnek figyelnie, hogy a készüléknek van egy hibahatára, ami az illesztési és hitelesítési jegyzőkönyvön szerepel. Ezen hibahatárt a hatóságnak a kinyomaton szereplő értékből le kell vonnia, és annak függvényében a szankciót megállapítani. Tehát te, mint sofőr figyelj arra, hogy a hatóság a hibahatárt figyelembe vegye, mert lehet, hogy már egy kisebb összeggel sújtható kategóriába kerülsz, ha megteszik a korrekciót.

A hatóság tagjának jogában áll e önhatalmúlag a tachográfból nyomtatni, vagy téged erre felszólítani?

Természetesen mind a kettőhöz joga van, amennyiben a nyomtatást hátráltatod, akkor felszólításnak való ellenszegülés szabálysértését követed el, ami szabálysértés.

A hatóság tagjának, aki ilyen kinyomatot kér, vagy önhatalmúlag kinyomatot készít, kell-e rendelkeznie AETR Control bélyegzővel?

Nem kell, mivel a kártyát vagy a gépegységet érintő, esetleges időbeni elszámolás nem történik, a kártya, gépegység szabályos működésébe nem avatkozik be azzal, hogy kinyomatot kér, vagy készít.

Egy másik tagállamban elkövetett gyorshajtás miatt büntethető vagyok-e?

Igen. Az ide vonatkozó jogszabály azt mondja ki, hogy a tachográf által rögzített bármely szabályszegésért, bármely tagország ellenőrző hatósága szankciót szabhat ki, a más tagállamokban elkövetett szabályszegések esetén is, aznapra és 28 napra visszamenőleg. Kivéve azokat a szabályszegéseket, amit már korábban egy másik hatóság szankcionált. Ennek okán a bírság iratait 28 napra visszamenőleg mindig tartsd magadnál.

A hatóság mi alapján állapítja meg a szabályszegést, ha azt sem tudja, hogy én akkor lakott területen belül, vagy kívül, főúton, autóúton vagy autópályán közlekedtem, mikor a gyorshajtást elkövettem?

A hatóság mivel valóban nem tudja megállapítani, hol voltál, azt relatív gyorshatásként kezeli. A bírságot úgy állapítja meg, hogy a legnagyobb sebesség, amivel közlekedhetsz az 80 km/h (bár egyes országokban ugye 90 km/h, ilyen esetben ehhez mérten kell a bírságot megállapítania), mivel ezt átlépted szabálysértést követtél el, de még nem érted el a közigazgatási bírság határt, így részedre 5-50.000 Ft közötti bírság szabható ki, halmozati elkövetés, esetén, vagy már regisztráltan korábban is elkövetett ilyen szabályszegés esetén a bírság maximuma 70.000 Ft.

Csak a regisztrált gyorshajtások bírságolhatók, vagy a v-diagrammon szereplő, de nem regisztrált gyorshajtás is bírságolható?

Mind a két esetben szabhatnak ki a hatóság tagjai bírságot, de a hibahatárral korrigált értékre.

Remélem egy kicsit sikerült a képet kitisztázni és értehetővé tenni, hogy a hatóság mit tehet meg és mit nem.