en-Hollandia: hasznos információk a munkavállalók bejelentéséről

06/03/2020

2020. március 1-jétől bejelentést kell tenni a gépjárművezetők hollandiai kiküldetésére vonatkozóan. Az eljárások és követelmények még változhatnak. Szeptemberig, a türelmi időszak végéig nem büntetnek.

Bejelentés

2020. március 1-jétől Hollandia elektronikus értesítési rendszert vezetett be azon munkaadók számára, akiknek járművezetői ideiglenesen Hollandiában vannak kiküldve.

Figyelem! A bejelentési kötelezettség a közúti személyszállítókra nem vonatkozik, ahogy a közúti árufuvarozóknak sem kell a tranzitfuvarokra bejelentést tenniük!

A bejelentést a meldloket.postedworkers.nl/runtime oldalon keresztül lehet megtenni. (Az oldal már aktív, az angol nyelvű menüponthoz az oldal aljára kell görgetni.)

Hivatalos minisztériumi információk az english.postedworkers.nl oldalon találhatók (angol, német, francia nyelven).

Ellenőrzés

Az ellenőrzés gyakorlatára vonatkozóan még nincs elérhető információ. A bejelentés véglegesítését követően e bejelentő e-mail címére egy referencia számot küld automatikusan a rendszer, amely alkalmas az azonosításra. 

Képviselő bejelentése

Képviselő bejelentése szükséges, de olyan kontaktszemélyt is ki lehet jelölni, akinek nincs holland címe, például magát a gépjárművezetőt. Ebben az esetben a bejelentési felületen eltűnik a holland címnek fenntartott rész, és a regisztráció véglegesíthető. A holland hatóság szempontjából fontos, hogy olyan személy legyen a képviselő, akinél a hatóságok később is bármikor ellenőrizni tudják a papírokat.

Hat hónapos türelmi időszak

Az illetékes holland minisztérium megerősítette, hogy március 1-jétől egy hat hónapos türelmi időszak veszi kezdetét, 2020. szeptember 1-jéig a hibás bejelentések, illetve a bejelentés elmulasztása miatt nem szabnak ki bírságot.

Tekintettel a gépkocsivezetők hollandiai bejelentésének (WagwEU) fuvarozási ágazatra vonatkozó követelményeinek változásaira, szeretnénk Önökkel a legfrissebb híreket kérdések-válaszok formájában megosztani:

K: Szükség van-e képviselőre Hollandiában?
V: A legfrissebb információink szerint, a hollandiai hatóságok által igényelt kapcsolattartó személy maga a sofőr is lehet. 

K: Létezik-e egy 2020. szeptember 1-jéig tartó hivatalos türelmi időszak, ami alatt a nem megfelelő fuvarozó cégeket nem bírságolják meg a hiányzó bejelentések miatt?
V: IGEN. A holland hatóságok megerősítették, hogy 2020. szeptember 1-jéig nem szabnak ki bírságot, ha az adott fél még nem teljesítette a bejelentési kötelezettségét.

K: Milyen dokumentumokat kell a teherszállító járműben tartani?
V: Jelenleg még nem létezik PDF változat arról a nyilatkozatról, amelyet a sofőrnek a tehergépjárműben kell tartani. A bejelentést egy hivatkozási szám igazolja, amit az ügyfélnek elküld a rendszer e-mailben, ahogy a nyilatkozatot a hivatalos weboldal elkészíti. Ezen túl az alábbi iratokat kell a járműben, a sofőrnél tartani:
  • angol nyelvű munkaszerződés,
  • A1-es igazolás angol nyelven,
  • holland bejelentés száma

A fizetendő bruttó órabérek, életkor alapján, melyek egyenlőre úgy nézki, hogy a napidíjból elszámolhatóak:

A részlet szabályok még nincsenek kidolgozva, így az iratok változhatnak, a hatóság a részlet szabályokat 2020.09.01-ig teljesen kidolgozzák.

Amennyiben tapasztalattal rendelkeznek egy esetleges ellenőrzéssel kapcsolatban, kérem jelezzék az info@tachocenter.hu e-mail címre.

Amennyiben szeretné, elkészítjük bejelentését, és minden feladatot, ezzel kapcsolatban elvégzünk, kérem vegye fel felünk a kapcsolatot az info@tachocenter.hu e-mail címen, vagy keresse kollégáinkat, Bús Cintiát, +36305920730; cintia.bus@tachocenter.hu e-mail címen, vagy Titkos Edinát, a +36302840036; edina.titkos@tachocenter.hu e-mail címen.

Forrás: MKFE, IRU