en-Munkahét, és a naptári hét közti különbség!

24/09/2018

Akkor most vegyük át, hogy mit is takar a munkahét:

Ezen értelmezésünk a Sofőr Kódex című könyvünkből van, melyet ITT tudsz megrendelni!

A munkahétnek a következő a fogalma: két rendszeres heti pihenő vagy egy rendszeres heti pihenő és egy csökkentett heti pihenő közötti idő. Ha ezt egyszerűen akarnám megfogalmazni, akkor a heti pihenők közötti idő.

Ezen kívül a munkahétről tudni kell, hogy az ideje nem haladhatja meg a 6*24 órát, tehát összesen a 144 órát. Ennél kevesebb lehet, de több semmiképen sem.

Ezek után azt is tudni kell, hogy mikor is kezdődik a munkahét. A szakszerű megfogalmazása a következő: A munkahét az a heti rendszeres vagy csökkentett heti pihenő utáni első, nem pihenős tevékenység időpontjában kezdődik. Ha ezt le kellene fordítani érthetőre akkor a legegyszerűbben erre azt tudnám mondani, hogy mikor bemész a telephelyre, és felveszed a munkát, mivel onnantól te már nem pihenőidőt töltesz, hanem egyéb munkát. A munkahét innen indul. Innen kell számolni a 6*24 órás ciklusaidat, valamint ettől az időponttól tudod kiszámolni, hogy legkésőbb mikor kell megkezdened a heti pihenődet.

Ezen kívül ami még nagyon lényeges, hogy nagyon sokan azt hiszik, hogy a munkahét az csak hétfőn kezdődhet, mert a heti pihenőnek a hétvégére kell esnie. Ez teljesen téves információ, sajnos mind a kettő. A munkahét az bármelyik napon kezdődhet, nincs ebben kikötés, így a heti pihenő is bármelyik napra, vagy napokra eshet. Így jól látható az, hogy a munkahét az nem naptári hétre vonatkozik, ezt láthatod az alábbi ábrán is.

Ezen a példán is jól látszik, hogy a sofőr munkahete az csütörtök 8 órakor kezdődött, sőt még hétvégén is dolgozott.

Valamint a feni ábrán látszik az is, hogy a 24 órás ciklusokat nem naptári napban kell számolni, hanem csúsztatva, tehát a munka kezdés idejétől kell indítani, ami az ábrán a csütörtök 8 óra, tehát az első 24 órás ciklus az péntek 8 órakor telik le. Ebben a 24 órás ciklusban kell mindennek megfelelőnek lennie, a vezetési időnek és a napi pihenő mértékének is.