en-Napi pihenőidő részletes szabályai!

14/10/2018

Ezen értelmezést a Sofőr Kódex című könyvünk tartalmazza. Amennyiben meg szeretnéd rendelni, ITT tudod megtenni! 

Napi pihenő:

Folytassuk és vegyük át a napi pihenőre vonatkozó szabályokat:

Először is tisztázzuk mi is a napi pihenő fogalma:

az a napi időszak, melynek során a járművezető szabadon rendelkezik idejével, és amely "rendszeres napi pihenőidőt" és "csökkentett napi pihenőidőt" foglal magába.

Akkor nézzük, hogy mi a különbség a rendszeres napi pihenőidő és a rendszeres, osztott napi pihenőidő között a különbség:

  • "rendszeres napi pihenőidő": bármely, legalább 11 órát tartó pihenő. Ezt a rendszeres napi pihenőidőt két időszakra is lehet bontani, melynek az első része szünet nélkül legalább 3 óra, a másik része pedig szünet nélkül legalább 9 óra, ezt hívjuk "rendszeres, osztott napi pihenőidőnek".

Ezek után a napi pihenőnek van még egy fajtája, az pedig a csökkentett napi pihenő, melynek a fogalma a következő:

  • "csökkentett napi pihenőidő": legalább 9 óra, de kevesebb, mint 11 óra pihenő.

Nos ez teljesen érthető szerintem, de fűznék hozzá némi magyarázatot is. A rendszeres napi pihenőnek két fajtája van az egyik aminek a hossza minimum 11 óra. Ennél több lehet, de kevesebb nem, hogy egyáltalán rendszeres napi pihenőidőről beszélhessünk. Viszont van másik amit rendszeres, osztott napi pihenőidőnek nevezünk. Itt a napi pihenő 2 részre van osztva áll először egy legalább 3 órás, megszakítás nélküli időszakból, valamint egy legalább 9 órás, megszakítás nélküli időszakból. Ezen kívül van még a csökkentett napi pihenő melynek az ideje egybefüggően minimum 9 óra de nem éri el a 11 órát.

Mindegyik fajta napi pihenőidő estében, bármelyiket is választottad, vagy a napodhoz tudtad igazítani, a 24 órás ciklusban megtartásra kell kerülnie, csak akkor lesz elégséges.

Valamint itt jegyezném meg, hogy az osztott napi, rendszeres pihenő időszakai nem felcserélhetőek, először a 3 órás időszaknak majd a 9 órás időszaknak kell teljesülnie.

Ami még ezeken kívül fontos, az a csökkentett napi pihenőhöz kötődik, mégpedig a következő:

  • Amennyiben a napi pihenőidő 24 órás időtartamra eső része legalább 9, de kevesebb, mint 11 óra , a kérdéses napi pihenőidőt csökkentett napi pihenőidőnek kell tekinteni. Ez alatt a következőt kel érteni. Megkezded a pihenődet a 24 órás ciklusban, a napi pihenő teljes hossza mondjuk 11 óra 30 perc, de a 24 órás ciklusba csak 9 óra 30 perc fért bele, a többi már az új 24 órás ciklusban van, akkor az nem rendszeres napi pihenő lesz, hanem csökkentett napi pihenő, mivel csak az a része értékelhető ami a 24 órás ciklusban kerül megtartásra.
  • A csökkentett napi pihenőidő esetén a csökkentést nem kell visszapótolni!
  • Két heti pihenőidő között háromszor lehet tartani "csökkentett napi pihenőidőt". Vizsgáljuk meg jobban ezt a mondatot. Ebből az derül ki először is, hogy 3 csökkentett pihenő tartható, de az is, hogy ez nem naptári hétre szól, nem hetente lehet hármat tartani, hanem két heti pihenő idő között. Valamint ezt azért is fontos, mert korábban átbeszéltük, hogy a heti pihenő bármely napon megtartható, nem csak hétvégén, így lehet, hogy a háromszori lehetőség két naptári hétre oszlik el, és ha nem eszerint gondolkodunk meg osztjuk el a csökkentési lehetőségeket, akkor súlyos bírságot fizetünk érte, mivel lehet, hogy háromnál többet tartunk.

Most nézzünk néhány példát a napi pihenő helyes kivételére: