en-Nem bírságolhatnak itthon a német ideiglenes rendszám miatt!

09/02/2019

A jövőben nem bírságolhatják a magyar hatóságok azokat, akik Németországból behozott ideiglenes, sárga rendszámmal Magyarországon közlekednek - foglalt állást az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. A közlemény hozzáteszi: az országos rendőr-főkapitány egyetért az ombudsman felkérésével.

Általános gyakorlat, hogy magyarországi magánszemélyek és vállalkozások - németországi járművásárlást követően - ideiglenes, német, sárga rendszámmal (Kurzzeitkennzeichen) hozzák be Magyarországra a gépkocsit. Miután a magyar rendőrök a közelmúltban több ízben is helyszíni bírságot szabtak ki ez ügyben, és több, hasonló eset is előfordult a magyar utakon, a panaszok ombudsman által történő megvizsgálását követően az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) állásfoglalást tett közzé, mely a Kúria korábbi, elvi határozatán alapul.

A hivatal rámutat: az 5 napig tartó érvényességi időszakra Németországban kiadott ideiglenes rendszám Magyarországon is használható a német hatóságok által kiállított és a rendszámhoz tartozó dokumentum érvényességi idején belül, így hatósági bírságolásnak ez ügyben nincs helye. 

Az AJBH állásfoglalása ITT olvasható!

Forrás: MKFE