en-Olaszország: jelenteni kell a belépést

16/04/2020

Olaszországi vagy Olaszországon áthaladó (tranzit) fuvar esetén a sofőrnek bejelentést kell tennie a helyi egészségügyi hatóságnál (ASL). A bejelentés e-mailen vagy online tehető meg az alábbi nyomtatvány kitöltésével (Dipartimento di prevenzione).

A nyomtatvány nem hivatalos angol nyelvű fordítását megtaláljuk az olasz Közlekedési Minisztérium weboldalán (kattintsunk a Unofficial courtesy translation into English). Nem hivatalos magyar nyelvű kitöltési útmutatónkat ezen linken éri el: kitöltési útmutató. A minisztérium azt kéri a nemzetközi fuvarozóktól, hogy az angol fordítást csak kitöltési segédletként használják. Azaz ennek segítségével töltsük ki az olasz nyelvű nyomtatványt.

A nyomtatványt a határátkelőhöz legközelebb eső egészségügyi hatósághoz kell beküldeni, melyek listáját alább találja. Ahol a listában az "online form" kifejezést látjuk, ott klikkeljünk a linkre és egy online felületen tudjuk megtenni a bejelentést. Ha a "Communication form" mezőben csak egy e-mail címet látunk, akkor a bejelentést e-mailen kell megtenni a Dipartimento di prevenzione nyomtatvány használatával. Az MKFE azt tanácsolja a fuvarozóknak, hogy a kitöltött nyomtatvány egy példányát tartsák a fuvarokmányok között.

Az április 07-i rendelet szabályozta a külföldiek munkacélú tartózkodási idejét az országban:

  • ez tranzit esetén nem lehet több 24 óránál, melyet csak indokolt esetben lehet további 12 órával meghosszabbítani
  • olasz le- vagy felrakó esetén, nem lehet több 72 óránál, mely indokolt esetben további 48 órával meghosszabbítható.

Az Olaszországban érvényes rendkívüli szabályokról részletesen itt olvashat.

Országonként a megváltozott vezetési és pihenőidő szabályokról itt tájékozódhat.

Forrás: IRU, MKFE, MIT.IT, Fuvarlevél