en-Román kijárási tilalom: a járművezetők a határon kapnak igazolást

07/11/2020

A román kormány, Ludovic Orban miniszterelnök vezetésével tegnap jóváhagyta a COVID-19 járvány megelőzésének és az azok elleni küzdelemnek az új szabályait - írja a Mediafax. November 9, hétfőtől Románia minden területén 30 napra szóló kijárási tilalmat vezetnek be.

A román kormány bejelentése szerint abban az esetben, ha a kijárási tilalom alatt ellenőrzik a munkavállalókat, be kell mutatniuk a munkáltató által kiállított igazolást. A Románián áthaladó, 2,4 tonnát meghaladó teljes tömegű tehergépjármű-vezetőknek az országba való belépéskor kell kitölteniük a nyilatkozatot. A kitöltendő űrlapok a határátkelőknél lesznek elérhetőek, de az űrlap elérhető a román határőrség honlapján is.

A lakóhely elhagyásának tilalma 23 és 5 óra között lesz érvényben. E szabály alól azonban bizonyos kivételek megengedettek. A következő személyek mentesülnek a kijárási tilalom betartása alól:

- azok, akik munka céljából utaznak, beleértve az otthoni és a munkahelyi munkát is;

- utazás olyan orvosi segítségért, amelyet nem lehet elhalasztani vagy távolról biztosítani, valamint gyógyszerek vásárlása miatt;

- otthonuktól távolra utazók, akik tranzitban vannak, vagy olyan utazásokat tesznek, amelyek egybeesnek a tilalom időtartamával, például repülővel, vonattal, távolsági autóbusszal vagy más közlekedési eszközzel, és amelyet jegy vagy más fizetési mód igazolhat;

- utazás "jogos okból", például gyermekgondozás, idősek, betegek vagy fogyatékkal élők számára nyújtott segítség vagy egy családtag halála miatt.

Forrás: Trans.info