en-Uniós állásfoglalás a kabintilalom kapcsán

07/05/2019

Korábban információt adtunk arról, hogy Spanyolország 2019. február 21-ei hatállyal bevezette a rendszeres heti pihenőidő járműben töltésének tilalmát. A spanyol hatóság tájékoztatása szerint az eljáró közúti ellenőr a rendszeres heti pihenőidő tekintetében visszamenőlegesen is ellenőrizhet, kérheti a hotel/szállodai számlákat. Az eljárás jogszerűségének tisztázása érdekében (mivel ellentmond a vonatkozó uniós szabályozásnak) az IRU levélben fordult az Európai Bizottsághoz, ahonnan az a hivatalos válasz érkezett, hogy a kabintilalom megsértése miatt szankcionálni csak tettenérés esetén lehet!

Az elmúlt években néhány nyugat európai tagállam bevezette a rendszeres heti pihenőidő kabinban történő eltöltésének tilalmát. Hivatkozási alapot az 561/2006/EK rendelet ad, amely kimondja, hogy ajárműben csak a napi pihenőidőket, valamint csökkentett heti pihenőidőt lehet eltölteni
Jelenlegi információink szerint az alábbi uniós tagállamok szankcionálnak a rendszeres heti pihenő kabinban töltése okán.

Németország

Olaszország

Franciaország

Belgium

Spanyolország

A kabintilalmat folyamatos bizonytalanság övezte (legfőbbképpen az eltérő tagállami eljárások miatt), ugyanis nem volt eddig tisztázva, hogy a közúti ellenőrzés során jogosult-e az adott tagállam hatósági ellenőre utólagosan dokumentumokat kérni arra vonatkozólag, hogy a gépjárművezető hol töltötte rendszeres heti pihenőidejét. Erre a kérdésre ad választ az IRU megkeresése nyomán az Európai Bizottság, amely egyértelműen elhatárolódik ettől a hatósági gyakorlattól. Álláspontjuk szerint a bírságolás csak akkor tekinthető jogosnak, amennyiben a gépjárművezető az adott ellenőrzéskor tölti éppen rendszeres heti pihenőidejét a fülkében.

Azoknál az eljárásoknál, ahol utólagosan bírságoltak (szabálytalanul) a kabintilalom miatt, a bírság visszafizetése érdekében a fuvarozóknak fellebbezést kell benyújtaniuk az illetékes hatósághoz - teszi hozzá a Bizottság.

Az Európai Bizottság IRU-nak címzett levelét INNEN>> töltheti le.

Forrás: MKFE