A franciák és a belgák büntetéseket rónak ki a más országban elkövetett munka- és pihenőidő megsértését!

2018.02.25

Folyamatosan búvül azon EU-tagállamok csoportja, akik büntetik a 45 órás pihenőidő eltöltését a teherautó kabinjában. Európa nyugati részén ez ezzel kapcsolatos ellenőrzések gőzerővel zajlanak. Belgiumban és Franciaországban a gépkocsivezetők a más országokban elkövetett szabálysértésért is büntetést kaphatnak.

Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában, Németországban és az Egyesült Királyságban (a szigetországban csak a nem megefelelő helyen parkolt teherautóban töltött pihenőidőt büntetik) már büntetnek a járműben töltött heti pihenőidő miatt. Dániaban is hamarosan elkezdik a büntetést, valamint nyáron Spanyolországban is kezdődik a szankcioknálás.

A járműben töltött pihenőidő kérdése sok vitát vált ki a kelet-európai és a nyugat-európai sofőrök és fuvarozók között. A heves érzelmeket az is indokolhatja, hogy a belga és a francia hatóságok büntetéseket szabtak ki azokért a szabályszegésekért is, amiket a járművezetők más országokban követtek el.

Büntetés a külföldön elkövetett szabályszegésekért

Ezeket az eseteket a holland "Nood en Transport" szervezet jelentette, amely igazságtalan büntetések esetén támogatást nyújt a szállítási vállalatoknak. Az első ilyen büntetést egy olyan járművezető kapta, akit Belgiumban 1800 euróra büntettek meg egy Németországban a járműben töltött pihenőidő miatt. Franciaországban ellenben a rendőrség két sofőrt 750 euróra bírságolt meg ilyen szabályszegésekért, amelyet Spanyolországban követtek el.

Eddig, ahogyan a szervezet hangsúlyozza, a régi Uniós országok hatóságai csak azokat a gépjárművezetőket büntették meg, akiket rajtakaptak, amint éppen a kabinban töltötték a 45 órás pihenőt. Úgy tűnik, változnak a büntetéskiszabás praktikái.

Látszólag a bírságokat akkor szabják ki, ha a sofőr nem tudja bizonyítani, hogy más helyen aludt, mint a kabinja" - hangsúlyozza a "Transport in Nood" a sajtóközleményében.

"Ha a pinenőt nem otthon tölti, tartsa a járműben a motelnek vagy a panziónak a számláját. Ha például barátainál tölti az időt, csináljon olyan fotót, amin látszik a GPS adatai "- a szervezet ezt javasolja.

A nyugati hatóságok hozzáállásában bekövetkezettt változás az EU Bíróságának a tavalyi év végén elfogadott ítéletéből ered. A Bíróság megállapította, hogy a 45 órás pihenőidő eltöltése a teherautó kabinjában nem felel meg a munkaidőről szóló irányelvnek, így ezt a tilalmat az egész Unióban érvényesíteni kell.

Forrás: Trans.info