Észtország: bejelentési kötelezettség a kabotázs fuvarokra

2020.12.01

A kiküldetési végrehajtási irányelv - 2014/67/EU - szabályait alkalmazva Észtország bejelentési- és egyben minimálbérfizetési kötelezettséget támaszt azokkal a közúti fuvarozásban dolgozó munkavállalókkal szemben, akik kabotázs fuvarfeladatot végeznek Észtország területén.

A kabotázs fuvarfeladat megkezdése előtt a fuvarozónak bejelentést kell tennie az észt munkaügyi hatóság részére. A bejelentés részeként információt kell adni többek között a munkáltatóról, a munkáltató képviselőjéről, a kiküldött munkavállalókról, a kiküldetés kezdetéről és várható végéről, továbbá az észtországi megbízó adatairól.

Munkaügyi hatóság ilyen irányú kérésére be kell mutatni a kiküldött munkavállaló munkaszerződését, A1 igazolását, munkaidő-nyilvántartását, a havi munkabér-kifizetéseket igazoló dokumentumokat. A vonatkozó jogszabály alapján az észt hatóság a kiküldetés befejezését követő 3 évig jogosult adatokat bekérni.

Az INNEN» letölthető hivatalos bejelentési lapot kell megküldeni az észt munkaügyi hatóság posting@ti.ee e-mail címére. A bejelentésben szereplő adatokban történt esetleges módosulást is be kell jelenteni a hatóság részére.

Az észt minimál órabér» 2020-ban 3,48 euró (bruttó).

További angol nyelvű információk az észt munkaügyi hatóság oldalán érhetők el».

Forrás: MKFE