EU parlamenti szavazás, a furgonok jövőbeni tachográf kötelezettségéről!

2018.06.08

2018.05.29.-én a Deutsche Handwerk Zeitung adta hírül, hogy a mobilitás II. csomag részét képezi majd a 2,4-3,5 t össztömeg közötti járművek tachográf kötelezettségének bevezetésének lehetősége is. Ezen javaslatról az EU Parlament 2018.06.04-én fog szavazni.

Egyelőre, a javaslat szerint ezen kötelezettség csak a nemzetközi forgalomban közlekedő, ilyen össztömegű járművekre vonatkozna. A javaslatot Wim van de Camp képviselő szorgalmazza és nyújtotta be.

Eddig a jogalkotás 2037-re kívánta bevezetni az intelligens (GPS) tachográfokat kötelezően, és ezen időszaktól kívánta teljes mértékben kivonni az analóg (korongos) és az eddigi nem intelligens digitális tachográfokat.

Az új javaslat szerint ezt a határidőt 2020-ra kívánják előre hozni, valamint ekkortól kívánják a fent közölt össztömegű, nemzetközi forgalomban közlekedő járművekre is kiterjeszteni a tachográf kötelezettséget, és az 561/2006/EK rendelet teljeskörű betartását is.

Az indítvány, okként a fenti össztömegű járművek nagy számú baleseti rátáját, és a munkaidő szabályainak be nem tartását hozta fel. Valamint mivel a sofőrök nem tudják a munkaidőre vonatkozó előírásokat betartani, mivel az egyelőre szinte ellenőrizhetetlen, így az ő munkakörülményeik javítása is indokként szerepel.

A tagállamok képviselői között is nagy vita tárgyát képezi ezen javaslat, és sok támogatója és ellenzője van. Mind a két oldal sok érvet és ellenérvet tud felsorolni.

Várjuk a fejleményeket, a 2018.06.04-i szavazás eredményét, amit természetesen közölni fogunk veletek!