Franciaország: Furgonban semmilyen pihenő nem tölthető, még hálórészben/hálófülkében sem!

2020.10.17

A francia hatóságok tájékoztatást küldtek az Európai Bizottságnak, amelyben elmagyarázzák a szeptember elején bevezetett napi és heti pihenő kivételének tilalmát a 3,5 tonnánál kisebb össztömegű járművekben.

A pihenők furgonban töltésének francia tilalma komoly vihart kavart a szállítmányozási ágazatban és sok kétséget ébresztett. Ezért a francia hatóságok útmutatást küldtek az Európai Bizottságnak, amelyben minden tagállam számára elmagyarázzák a tilalom bevezetésének okát, a végrehajtás módját és annak megsértése esetén a szankcionálását - számol be a spanyol szállítmányozói szakszervezeti szövetség, a Fenadismer.

Ahogy azt korábban már megírtuk, a 2020-1104 számú, 2020. augusztus 31-i dekrétum új szankciókat vezetett be azon fuvarozók számára, akik arra kényszerítik a munkavállalóikat, hogy a napi vagy a heti pihenőt a 3,5 t össztömeg alatti jármű fedélzetén vegyék ki, vagy olyan szálláshelyen, amely nem garantálja a biztonságot, komfortot és a higiéniás feltételeket. A dekrétum értelmében a munkaadó büntetendő akkor is, ha a munkavállaló nem tudja igazolni, hogy az utolsó pihenő időszakokat jó körülmények között töltötte.

A Brüsszelbe küldött iratban a franciák azt magyarázzák, hogy a járművezető függetlenül attól, hogy munkaszerződés alapján vagy alvállalkozóként dolgozik a munkaadónál, nem tölthet 3,5 tonnánál kisebb tömegű jármű fedélzetén sem napi, sem heti pihenőt. Ez a tilalom mind a franciaországi székhelyű, mind a más európai országban székhellyel bíró cégekre vonatkozik.

Franciaország új szabályozást vezetett be, hogy kötelezze a munkaadókat, hogy a járművezetőknek megfelelő szállást biztosítsanak a járművön kívül a napi vagy heti pihenő idejére - magyarázza a Fenadismer a hivatalos közleményben. A szállás körülményeinek megfelelőnek kell lenniük - komfortot, higiéniát és vizesblokkhoz való hozzáférést kell biztosítaniuk.

Így egyértelműen tilos 3,5 t össztömeg alatti jármű fülkéjében, annak hátulsó részében, tetőre telepíthető hálófülkében vagy sátorban a jármű mellett, vagy annak közelében tartózkodni.

Az irat szerint kizárólag a munkaadó felel azért, hogy a járművezető a pihenőt megfelelő körülmények között töltse, és a járművezetőnek a szállás összegének a kifizetése is büntetendő.

A büntetések elérik az 1.500 eurót (kb. 500.000 forint) és felemelhetők 3.000 euróra (kb. 1.000.000 forint) ismétlődő szabálysértés esetén.

Ezen felül Franciaországon kívül regisztrált járművek esetén 750 eurónyi letétet is be kell fizetni, hogy a járművet ne foglalják le, és a járművezető folytathassa az útját.

Forrás: Trans.info