Kiküldetési irányelv, Bizottsági szavazásának, megdöbbentő eredménye!

2018.06.11

A mai napon tartott szavazást az EU Parlament, TRAN Bizottsága a kiküldetési irányelv érvényesítéséről a szállítmányozói szektorban.

Nagy meglepetésre, és nagy többséggel a Bizottság tagjai azt szavazták meg, hogy képezzenek kivételt a szállítmányozói szektor munkavállalói a posting irányelv alól. Ez nagy meglepetés, hiszen a legtöbb nyugat európai tagállam, szorgalmazta a bevezetést, sőt már tagállami jogszabályokat is hozott ennek érdekében (pl.: Németország, Franciaország, Ausztria).

A fentiek alapján a Bizottság tagjai úgy értékelték, hogy a szállítmányozói szektor, munkavállalóinak az EU több tagországában bevezetett minimálbér fizetési kötelezettség, ne maradjon életbe, és azt a munkavállalók részére ne kelljen megfizetni a munkáltatóknak.

Viszont azt is tudni kell, hogy ez még csak egy Bizottsági szavazás volt. A végleges verziót a Mobilitás II.-es csomag fogja tartalmazni. A csomag teljes tartalmáról, még az EU Parlament képviselői nem szavaztak.

Ebből adódóan, még ezen, döntés változhat, ez csak egy szakbizottsági szavazás volt, mely a szakmai rész véleményét képviseli, de születhet ettől eltérő parlamenti döntés.

Valamint azt is tudni kell, hogy a jelenlegi kiküldetési irányelv, és annak szabályozása jelenleg is érvényben van, és annak tartalmát a szállítmányozóknak be kell tartaniuk. Senkinek nem javasoljuk, hogy hagyjon fel a minimálbérek megfizetésével, mivel a Bizottsági szavazás nem szüntette meg ezen, kötelezettséget, ez csak a jogalkotási folyamat egy szakasza, mérföldköve.

Ezen kívül azt is tudni kell, hogy a Mobilitás II. csomag végleges verziója nem született meg, a jogalkotás a vége felé közeleg, de még sok szavazás és vita fogja megelőzni, valamint még az is kérdéses, hogy egyes rendelkezései mikor lépnek hatályba. Sok EU rendelet a kihirdetés után csak hónapokkal, vagy évekkel lépnek hatályba, addig marad érvényben az addigi szabályozás, valamint van olyan is, hogy egy rendelet egyes részeire is vonatkozhat ilyen kikötés.

A végleges képet egyelőre nem látjuk, de folyamatosan ezek után is figyelemmel kísérjük az EU ezen területén végbe menő jogalkotási folyamatokat és hírt is adunk minden változásról. Egy viszont biztos a Mobilitás II. csomag a szállítmányozásban nagyon sok változást fog hozni, lesz ami pozitív lesz, de lesznek olyan részek amik nagy mértékű szigorítást fog hozni.