Könnyítések a buszos különjárati vezetési és pihenőidők terén

2024.05.03

2024. május 22-től könnyítések lépnek életbe a különjárati autóbuszos sofőrök munkaidejét érintően. Az Európai Unió, fuvarozói érdekképviseletek összefogásának köszönhetően a sofőrök rugalmasabban ütemezhetik vezetési és pihenőidejüket.

A könnyítések a következők:

  • A 45 perces szünet felszeletelése: A sofőrök a 45 perces vezetési ciklusok közötti szünetet két, minimum 15 perces részre bonthatják, amennyiben a teljes szünet legalább 45 perc marad. Ez rugalmasabbá teszi a pihenőidő beosztását.
  • A napi pihenőidő elhalasztása: Hatnapos vagy annál hosszabb különjárat esetén a sofőrök egy órával elhalaszthatják a napi pihenőidő kezdetét, ha aznapi vezetési idejük nem haladja meg a 7 órát. Ez a kedvezmény a fuvar maximum egyszeri alkalmazása esetén érvényesíthető 8 napos vagy annál hosszabb fuvar esetén kétszer. A heti pihenőidő legkésőbbi kezdő időpontja nem módosítható.
  • A heti pihenőidő megkezdésének elhalasztása: Belföldi és nemzetközi különjáratok esetén is lehetőség van a heti pihenőidő megkezdésének legfeljebb 12 órával történő elhalasztására. Ez csak egyszeri különjárat esetén lehetséges.

Fontos megjegyzések:

  • A fenti kedvezmények csak akkor vehetők igénybe, ha a sofőrök betartják a szigorú jogszabályi előírásokat. A részletes szabályozás az alábbi linken érhető el:
  • A könnyítések célja a sofőrök munkájának rugalmasabbá tétele a forgalmi igényekhez való jobb alkalmazkodás érdekében, miközben a közlekedésbiztonság a legmagasabb fokú prioritást élvezi.

A fenti változások kedvezően befolyásolhatják a különjárati autóbuszos sofőrök munkakörülményeit és munka-magánélet egyensúlyát a jogalkotó szerint.

A pontos jogszabály ITT olvasható!

Forrás: EU-lex