Megszavazták a Mobilitás Csomagot!!!

2018.12.13

Tegnap előtt késő este az Európai Tanács elfogadta a Mobilitási Csomag módosításait. 9 ország szavazott a csomag ellen, köztük Magyarország és Lengyelország. Sajnos, a Tanács legtöbb tagja támogatta az osztrák elnökség javaslatait, amelyek kifejezetten előnytelenek a kelet-európai tagállamok vállalkozásai számára.

Tegnap 15 órán keresztül folyt a megbeszélés az EU közlekedési miniszterei között. A magyar szállítmányozók számára sajnos nem jó eredménnyel zárult ez a tanácskozás. A tagállamok, többek között, arról is szavaztak, hogy a nemzetközi járművezetőkre is vonatkozzon-e a kiküldetési rendelvény.

A lengyel hírügynökség jelentései szerint az EU Tanács arra jutott, hogy a nemzetközi járművezetőkre abban az esetben nem vonatkozik a kiküldetési rendelvény, amennyiben a székhelyük szerinti országból indulnak egy másik országba.

Sőt, mikor a járművezetők úton vannak a célország felé, egy plusz fel- vagy lerakót teljesíthetnek, és ez még mindig nem fog a kiküldetési rendelvény hatálya alá esni. Hasonlóképpen, a visszaúton is lehet egy fel- vagy lerakót teljesíteni. Az új szabályozások értelmében, ha az odaúton nem történt meg a plusz fel- vagy lerakás, akkor a visszaúton két ilyen tevékenységet is lehet végezni.

Befagyasztott kabotázs

Minden más tevékenység, főként a kabotázs, a kiküldetési rendelvény hatálya alá esik. Kabotázstevékenység végzése során a jelenlegi szabályozás szerint 7 nap alatt 3 tevékenységet lehet végrehajtani. Az EU Tanács azonban most úgy döntött, hogy a szisztematikus kabotázs elkerülése érdekében, 5 napot kell várni, mielőtt a következő kabotázstevékenységbe kezdhet a járművezető ugyanabban az országban ugyanazzal a járművel.

Ez a fent említett módosítás egyértelműen nem kedvez a magyar és a kelet-európai fuvarozóknak, hiszen közülük sokan végeznek kabotázst.

A járműveknek nem kell négyhetente hazatérni, a sofőröknek igen

Magyaroszág és az anti-protekcionista országok azonban sikerként könyvelhetik el - ha mégoly kis sikerként is - azt, hogy meg tudták akadályozni a járművezetők és járművek kötelező hazatérésének szabályát.

- Visszavontuk azt a módosítási javaslatot, amely a teherautókat arra kényszerítené, hogy visszatérjenek az országukba. A javaslat szerint 4 hét után vissza kellett volna térniük a székhely szerinti országba. Ez is egy protekcionista törekvés, aminek eredményeképpen rengeteg üres kamionnak kellett volna hazatérni. Sikerült megakadályoznunk ennek a szabálynak a létrejöttét - jelentette ki a lengyel szállítmányozási miniszter.

Az EU Tanács döntése szerint a szállítmányozóknak úgy kell megszervezniük a járművezetők munkáját, hogy legalább négyhetente haza tudjanak térni, vagy - ha a járművezető úgy dönt, hogy két csökkentett heti pihenőidőt vesz ki, akkor három hét után kell hazatérnie. Ahhoz, hogy a járművezetők megfelelő pihenése biztosított legyen, a 45 órás pihenőt kötelező a kabinon kívül eltölteni.

A Mobilitási Csomagért vívott harcot a protekcionizmus katonái nyerték

" Ez alkalommal azok az országok nyertek, akik a közös piac és az EU szabadságjogainak élharcosai - már amikor ezek a jogok számukra kedvezőek. Ha ezek a jogok más, gyengébb országok számára kedveznek, akkor olyan szabályokat hoznak, mint a Mobilitási Csomag" - írta a tegnapi szavazás eredményeire a lengyel Transzport és Logisztika Szövetség (TLP) a Facebookon.

A következő országok szavaztak a protekcionizmus ellen: Magyarország, Belgium, Bulgária, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia és Málta. Spanyolország és Portugália, akik korábban szintén a szolgáltatások szabad áramlása mellett érveltek, meggondolták magukat.

Azonban az EU Tanács tegnapi bukása nem jelenti azt, hogy a Mobilitási Csomag teljesen elveszett. Ahhoz, hogy ezek a javaslatok jogerőre emelkedjenek, az Európai Parlamentnek és az Európai Bizottságnak is el kell fogadnia.

Forrás: Trans.info