Nehéz tehergépjárművek előzési tilalmának ellenőrzése!

2018.01.18

Tájékoztatjuk tisztelt Tagjainkat, hogy a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai az elmúlt hetekben több alkalommal is célzottan ellenőrizték a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik, járműszerelvények előzési tilalmát az autópályákon.

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) 2011. január 1-e óta tiltja az azonos irányú forgalom számára két forgalmi sávval rendelkező autópályán és autóúton történő előzést a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik, vontatók, valamint e járművekből és pótkocsiból álló járműszerelvények számára.

A Somogy megyei rendőrség munkatársai az M7-es autópálya somogyi szakaszán tavaly december óta több alkalommal végeztek célzott ellenőrzést az előzési tilalom vonatkozásában. Az ellenőrzések tapasztalatai szerint mind magyar, mind külföldi járművezetők követtek el szabálytalanságot, melyek során közel 40 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, külföldi állampolgárságú járművezetők esetében pedig gyorsított szabálysértési eljárás lefolytatása céljából előállításra került sor.
A korábbi ellenőrzések kapcsán Egyesületünket megkereste a sajtó, hogy megtudja a szakma véleményét a rendőrségi gyakorlatról és az előzési tilalomról. Az MKFE álláspontja a megjelent cikkkapcsán egyrészt az, hogy a magyar járművek nem előznek "pofátlanul", másrészt - ahogyan ezt több alkalommal jeleztük a hatósági ellenőrzéseket koordináló szerveknél -, fontosnak tartjuk, hogy a szabálytalanul közlekedő külföldi kamionokkal szemben is szigorúan, hatékonyan lépjen fel a rendőrség, tekintettel arra, hogy az előzési tilalmat a magyar gépkocsivezetők tapasztalatai szerint elsősorban a külföldi honosságú járművek sofőrjei szegik meg.

Felhívjuk Tisztelt Tagjaink figyelmét, hogy a jövőben további ellenőrzések várhatók, ezért jelezzék gépkocsivezetőiknek, hogy különös figyelemmel vegyenek részt a forgalomban.

Forrás: MKFE