Újabb változások a TSM rendszerrel kapcsolatban!!!

2018.01.13

Az MKFE tájékoztatása szerint, továbbra sincs bírságolás a TSM-ben, illetve az öt- vagy ennél több tengelyes járműszerelvények (40 tonna megengedett legnagyobb össztömegig) 2018. június 30-ig 2%, 2018. július 1-től 2018. december 31-ig 1% toleranciát kapnak a megengedett legnagyobb össztömeg túllépése esetén.

Felhívjuk Tisztelt Partnereink figyelmét, hogy az MKFE kezdeményezésére a jogalkotó 2018. május 31-ig meghosszabbította a TSM rendszer tesztidőszakát. Ez annyit jelent, hogy 2018. május 31-ig a Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszerben történt jogsértés megállapítása esetén a hatóság bírság kiszabása helyett figyelmezteti a gépjármű üzemben tartóját, és egyúttal tájékoztatja a meghatározott össztömeget, tengelyterhelést, tengelycsoport-terhelést és méretet meghaladó járművek közlekedéséről szóló miniszteri rendeletben foglaltakról.

Kérjük, amennyiben az önök cége "bírságtájékoztatót" kap, küldjék el az info@tachocenter.hu e-mail-címre!

Mivel 2017. augusztus 30-tól a jogszabályalkotó a bírságrendeletből (156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet) megszűntette az 500 kg-os toleranciát, a fenti időponttól a 40 001 kg össztömegű járműszerelvényt is bírságolja a hatóság. A tolerancia ily módon történő eltörlésével az MKFE nem értett egyet, ezért a jogalkotóval többszöri egyeztetés keretén belül egy fokozatosan bevezetett csökkentésre tett javaslatot.

Az MKFE közreműködésének köszönhetően 2018. január 1-től a hatóság nem szab ki bírságot a jármű megengedett legnagyobb össztömeg-túllépése esetén, az alábbiak szerint:

  • június 30. napjáig: azon elkövetett jogsértések esetén, amelyekben a túllépés mértéke nem haladja meg a 2%-ot
  • július 1. napjától 2018. december 31. napjáig: azon elkövetett jogsértések esetén, melyekben a túllépés mértéke nem haladja meg az 1%-ot


A fent említett 2%-os, illetve később 1%-os tolerancia egyaránt érvényes a TSM rendszerben történt mérések esetén és a megállítás során megállapított mérési eredmények esetén is.


A TSM rendszerben történt mérések esetén a 2018. május 31-ig tartó tesztidőszakban kizárólag figyelmeztetést ("bírságtájékoztatót") kapnak a jogsértők - ahogy azt cikkünk első felében írtuk.

Forrás: MKFE