Bulgária: bejelentési kötelezettség kabotázs fuvarok esetén

2020.12.08

Bulgária bejelentette, hogy bejelentési és minimálbér-fizetési kötelezettséget támaszt a közúti fuvarozásban dolgozó munkavállalókkal szemben. A kötelezettség azokra a munkavállalókra terjed ki, akik kabotázs fuvarfeladatot végeznek Bulgária területén.

A bejelentést kizárólag kabotázs fuvarok esetén kell megtenni, a kétoldalú, cross-trade és 3. országos fuvarfeladatoknál a kötelezettség nem áll fenn.
A bejelentést AZ ITT ELÉRHETŐ ELEKTRONIKUS OLDALON KERESZTÜL» lehet megtenni. A felület használatát bemutató angol nyelvű segédlet INNEN» tölthető le.

Mivel kollektív szerződés Bulgáriában a közúti árufuvarozásra nincs, ezért a kabotázs fuvaroknál legalább az általános bulgáriai minimális órabért kell alkalmazni, ami a 2019. decemberi minisztertanácsi rendelet alapján 3,66 BGN (cca. 0,51 EUR).

A kiküldetést követő egy éven belüli hatósági kéréskor be kell mutatni - bolgár nyelvű fordítással együtt - a munkaszerződést, munkaidő nyilvántartást, fizetési papírokat, bérkimutatást. Ugyanezen dokumentumokat elektronikusan vagy papír alapon be kell tudni mutatni a fogadó vállalkozásnak.

A bulgáriai kiküldetéssel összefüggő minisztériumi tájékoztató honlap (angol nyelvű): https://postedworkers.gli.government.bg/

Forrás: MKFE