Lejáró okmányok érvényességének meghosszabbítása

2020.11.26

A koronavírus második hulláma miatt november 4-étől kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel a kormány meghosszabbította egyes, a magyar hatóság által kiadott okmányok érvényességét. A könnyítés azokra az okmányokra érvényes, amelyek a veszélyhelyzet ideje alatt járnak le, és érvényességük ez idő alatt kizárólag Magyarország terültére vonatkozik.

A 500/2020. Korm. rendelet» értelmében a 2020. november 4. után lejáró okmányok a veszélyhelyzeti időszak végét követő 60. napig érvényesek maradnak.
Figyelem! Az okmányok érvényességi idejének automatikus meghosszabbítása kizárólag a magyar hatóság által kiadott okmányokra és kizárólag Magyarország területén való használatnál vonatkozik!

A 2020. november 4-ét követően lejáró okmányok (beleértve a forgalmi engedélyeket) okmányirodai ügyintézés nélkül, automatikusan megőrzik érvényességüket a veszélyhelyzet megszüntetését követő 60. napig. (A kormány az 505/2020 rendelettel» a veszélyhelyzetet 2021. február 8-ig hosszabbította meg, jelenleg tehát e dátumtól további 60 napig érvényesek a veszélyhelyzet idején lejáró okmányok Magyarország területén.)

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a hosszabbítás azokra a dokumentumokra is vonatkozik, amelyek a koronavírus első hullámának idején kaptak 2020. december 15-ig tartó hosszabbítást, azaz a 2020. március 11. és 2020. július 3. között jártak le.
A 2020. július 3. és 2020. november 4. között lejárt dokumentumokra ugyanakkor a kivétel nem alkalmazható, ezeknél az okmányoknál - ha ezt eddig nem tette meg a tulajdonosuk - az okmánymeghosszabbítás normál szabályai szerint kezdeményezni kell a megújítást az illetékes okmányirodában - előzetes időpontfoglalással.

Fontos! A digitális menetíróval felszerelt tehergépjárműveket csakis érvényes digitális tachográf kártyával lehet vezetni, ezért a kártyák érvényességét e szabály nem befolyásolja, a szokott rendnek megfelelően gondoskodni kell az időbeni cseréjükről.

Egyéb, a harmadik országos állampolgárok magyarországi tartózkodási/ munkavállalási engedélyeikkel összefüggő tájékoztatást az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az alábbi linken tett közzé:

https://www.bmbah.hu/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=1621&Itemid=2057&lang=hu

Forrás: MKFE