Szlovákia részleges kamionstop-feloldást hirdet július 5-ére

2024.07.02
  1. 2024. július 5-én, pénteken Szlovákia nemzeti ünnepe lesz, és a szokásos kamionstop alól ezúttal is részleges felmentést kapnak a fuvarozók. A szlovák hatóságok ugyanis engedélyezik a 7,5 tonna feletti tehergépjárművek közlekedését az autópályákon és főutakon, amennyiben azok nemzetközi fuvarban, szlovákiai lerakóhelyre tartanak.

Ez a döntés jelentős könnyebbséget jelenthet azoknak a fuvarozó cégeknek, akiknek szlovákiai célállomásra kell szállítaniuk árut. A korlátozás alóli felmentés ugyanis lehetővé teszi számukra, hogy az ünnepnap ellenére is zökkenőmentesen teljesítsék a megbízásaikat.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a felmentés nem vonatkozik a tranzitforgalomban résztvevő kamionokra. Azoknak a járműveknek, amelyek csak áthaladnak Szlovákián, továbbra is be kell tartaniuk a szokásos kamionstopot, amely 00:00 és 22:00 óra között van érvényben.

A szlovák hatóságok korábban is alkalmaztak hasonló mentességet nemzeti ünnepeken, így a mostani döntés nem meglepő. A cél az, hogy a hazai gazdaság számára fontos áruszállítás ne szenvedjen fennakadást az ünnepnapok miatt, miközben a tranzitforgalom korlátozásával igyekeznek minimalizálni a közúti forgalom terhelését.

Összefoglalva:

  • Július 5-én, pénteken Szlovákia részleges kamionstop-feloldást alkalmaz.
  • A 7,5 tonna feletti tehergépjárművek közlekedhetnek az autópályákon és főutakon, ha szlovákiai lerakóhelyre tartanak.
  • A tranzitforgalomban résztvevő kamionokra továbbra is érvényes a 00:00-22:00 óra közötti kamionstop.

A fuvarozóknak érdemes figyelembe venniük ezt a változást az útvonaltervezés során, és szükség esetén időben tájékozódniuk a hatóságok hivatalos közleményeiből.

Forrás: cesmad.sk