Újabb könnyítés a gépkocsivezetők személyforgalomban történő határátlépéseinél

2020.06.24

Az ORFK-val történt előzetes egyeztetést követően örömmel tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a továbbiakban nincs szükség a személyforgalomban történő beléptetéskor az egyedi méltányossági kérelem benyújtására a külföldi állampolgárságú gépkocsivezetők esetében sem, ha tranzitálás a belépés célja. A munkáltatói igazolás dokumentuma lehet az EU által is ajánlott ANNEX 3 nyomtatvány, amelyet elegendő egyszer elkészíteni - céges aláírással ellátva - a gépkocsivezető részére.

Az ORFK-nak megküldött kérdéseinkre érkezett válaszból kiderül, hogy méltányossági kérelem benyújtására a személyforgalomban történő belépéskor a jövőben csak akkor van szükség, ha a külföldi állampolgár magyarországi tartózkodás céljával jelentkezik a határon. Ez alól azonban kivételt képeznek azon országok állampolgárai, akik külön Kormányrendelet értelmében korlátozásmentesen léphetnek be Magyarországra (jelenleg szerb, osztrák, német, cseh, szlovák, horvát, szlovén és bolgár állampolgárok - FIGYELEM, a járványhelyzet alakulása miatt a korlátozott és a korlátozásmentes országok listája folyamatosan változhat, ezért kérjük, kísérje figyelemmel az erről szóló híradásainkat is!)

A tranzitcél igazolására megfelelő dokumentum az ANNEX3 nyomtatvány, amelyet céges aláírással ellátva kell átadni a személyforgalomban határátlépésre érkező gépkocsivezetőnek. A beléptetést minden esetben rövid COVID19 fertőzésre irányuló egészségügyi ellenőrzés előzi meg, amelynek negatív eredménye esetén a beléptetés engedélyezett.

Összefoglalva: Magyarország területén a tranzitáthaladásra mind személyforgalomban, mind teherforgalomban lehetőség van állampolgársági kategóriától és külön kérelemtől függetlenül. Magyarországi úticéllal teherforgalomban szintén állampolgárságtól függetlenül be lehet utazni, személyforgalomban jelenleg a korlátozás nélküli beutazás csak egyes állampolgársági kategóriáknak lehetséges, minden más esetben méltányossági kérelmet kell benyújtani. A Schengeni Határ-ellenőrzési Kódexben előírt feltételeket továbbra is mindenkinek be kell tartania.

Az ORFK tájékoztató levelét IDE» kattintva olvashatja el.

Forrás: MKFE